Tavallisimmat kotien hyönteisvieraat

Linkkien takaa löydät lisätietoa kustakin hyönteisestä ja ohjeita ennaltaehkäisyyn.

Tekstiilien tuhoajat, turkiskuoriainen ja vaatekoi, ovat tavanomaisia vierailijoita erityisesti kirpputorikävijän vaatekaapissa. Vyöturkiskuoriaisen toukat asuvat pimeissä koloissa, kuten komeron nurkissa ja kalusteiden takana, ja syö tekstiilipölyä ja hyönteisiä. Toukan jäljiltä villavaatteisiin ja tekstiileihin ilmestyy reikiä ja turkikset menevät pilalle. Aikuinen kuoriainen ei syö mitään, vaan parveilee asuintiloissa.

Pidä turkiskuoriaiset ja muut vaatetuholaiset aisoissa näin:
  • Pese vaatteet ja tekstiilit, erityisesti kirppislöydöt, aina ennen säilytystä 60-asteisella ohjelmalla (jos vaate ei kestä pesua, laita se pakastimeen muutamaksi päiväksi)
  •  Säilytä varastoitavat vaatteet ja tekstiilit tiiviissä muovilaatikoissa tai –pusseissa
  •  Imuroi säännöllisesti, jotta tekstiilipölyä ei kerry nurkkiin toukkien ruoaksi.

Ruokakaappiin pesiytyvät keittiökoisat ja riisihäröt tulevat koteihin tavanomaisten elintarvikkeiden mukana yleensä ruokakaupasta. Ne pilaavat parissa viikossa koko komeron sisällön ulosteillaan ja jatkavat leviämistä, kunnes ruoka loppuu. Siivekäs keittiökoisa voi levitä myös asunnon muihin tiloihin, ja lituskainen riisihärö mahtuu pienimpiinkin rakosiin, eli sen hävittäminen kokonaan on usein hankalaa pelkin kotikonstein.

Näin torjut riisihärön ja muut varastotuholaiset:
  • Säilytä jauhot, ryynit ja muut kuiva-aineet viileässä, tiiviisti suljettavissa purkeissa.
  • Tarkista heti ostettuasi tuotteen, että se on kunnossa. Jos havaitset jotain kummallista, kuten hyönteisten jätöksiä tai pahaa makua, palauta tuote kauppaan.
  •  Jos hyönteiset ovat saastuttaneet elintarvikkeita, hävitä kaikki saastuneet tuotteet pakkauksineen.
  •  Pyydä apua myrkytykseen huoltoyhtiöstä, jotta komeroon ei jää ötököitä.

Ikävimpiä mutta edelleen harvinaisimpia kotien tuholaisista ovat torakka eli russakka ja lude eli lutikka. Näiden ikivanhojen ihmisen seuralaisten arveltiin jo tyystin hävinneen suomalaiskodeista, kunnes matkailu ja hyönteismyrkyille vastustuskykyiset kannat toivat nämäkin eläjät uudestaan kotioloihimme. Torakka ja lude ovat pitkäikäisiä ja sitkeähenkisiä, minkä vuoksi torakka- ja lude-epäilyissä vuokralaisen on syytä olla pian yhteydessä huoltoyhtiöön tarvittavien myrkytysten ja muun torjunnan aloittamiseksi.

Torakka pilaa ulosteillaan elintarvikkeita ja levittää erilaisia tauteja, esim. salmonellaa. Lude puolestaan lymyilee usein käytettyinä hankituissa huonekaluissa, esimerkiksi sängyssä tai sohvassa, josta se kömpii esiin öiseen aikaan imemään verta pahaa-aavistamattomasta nukkujasta. Puremakohtaan voi tulla ihottumaa, mutta kaikki eivät iho-oireita kuitenkaan saa.

Torakka- tai lude-epäilyn herätessä:
  • Soita huoltoyhtiö JYY-Palvelut Oy:lle, joka tilaa asuntoosi myrkyttäjän, sillä lude ja torakka eivät häviä kotikonstein
  • Noudata tuholaistorjujan ohjeita siivouksesta ja turmeltuneiden tavaroiden hävittämisestä