Puhdas koti lisää asumismukavuutta

Kortepohjan ylioppilaskylän kiinteistöjen yleisten tilojen siisteydestä huolehtivat JYY-Palvelut Oy:n siivoojat. Asukkaana sinun tulee puolestaan huolehtia omasta asunnostasi ja sen kunnossa pidosta. Säännöllinen siivoaminen kuuluu asukkaan perusvastuisiin, ja puhdas koti lisää asumismukavuutta ja pidentää huoneiston ikää. Kun siivoat säännöllisesti, voit unohtaa suursiivoukset ja siivoaminen onnistuu helposti miedoillakin pesuaineilla.

Soluasuntojen siisteydestä huolehtivat kaikki huoneiston asukkaat yhdessä. Yhteiset pelisäännöt siivouskäytäntöjen suhteen kannattaakin solmia kämppisten kanssa heti yhteisasumisen alkumetreillä.

Ikkunoiden pesu

Ikkuna-avaimia saa lainaan kyläsihteeriltä hänen toimistonsa aukioloaikoina, tai ikkuna-avaimen voi hankkia myös itse. Ikkunan puhdistukseen sopii astianpesuaine. Valumajälkien välttämiseksi voit käyttää lastaa pyyhkiäksesi ylimääräisen veden pois. Viimeiset pisarat saat kätevästi poistettua vaikkapa sanomalehdellä.

Jääkaapin ja pakastimen puhdistus ja sulatus

Jääkaapin ja pakastimen voi puhdistaa pyyhkimällä sitä veteen laimennetulla astianpesuaineliuoksella. Jääkaappi ja pakastin tulee sulattaa vähintään kerran vuodessa. Sulatus tapahtuu siten, että laitteesta kytketään pois virta, jätetään ovi auki (ettei tiivis kaappi ala haista) ja sulamisvettä pyyhitään pois tai laitteen alle asetetaan astia, johon vesi valuu. Kun laite on sulanut, pinnat voi puhdistaa pyyhkimällä ne astianpesuaineliuoksella.

Älä missään tapauksessa käytä sulatuksen apuvälineinä puukkoa tai muuta terävää. Älä myöskään sulata laitetta hiustenkuivaajalla tai muulla sähköisellä laitteella. Sulamisen nopeuttamiseksi voit käyttää kuumaa vettä.

Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus

Lattiakaivo täyttyy nopeasti hiuksista ja muusta liasta, joten sen puhdistus on toisinaan tarpeen. Irrota lattiakaivon kansi ja poista irtonainen lika. Puhdista myös kaivo niin syvältä kuin yllät käyttämällä apuna vaikkapa vanhaa tiskiharjaa tai kumihanskoja. Poista mahdolliset tukkeumat. Harjaa myös kansi.

Mikäli lattiakaivo ei vedä hyvin puhdistuksesta huolimatta, ota yhteyttä JYY-Palvelut Oy:n laitosmiehiin.

Tiskialtaan ja tason puhdistus

Pyyhi allas ja taso säännöllisesti yleispuhdistusaineella. Liota tahroja ennen puhdistusta, tarvittaessa moneen kertaan. Voit hangata metallitasoja hankaussienellä tai karhunkielellä.

Uunin ja hellan pesu

Uunin ja hellan peruspesuun soveltuu astianpesuaine. Pyyhi hella ja uuni säännöllisesti, etteivät tahrat pinty tai pala kiinni pintoihin. Kun pyyhit hellan vaikkapa joka käyttökerran jälkeen, vältyt hampaat irvessä hankaukselta myöhemmin!

Uunin ja hellan pinttymiä ja palaneita tahroja voi hangata karhunkielellä tai hankaussienellä. Ennen hankausta tahroja kannattaa liottaa. Liotus kannattaa uusia niin monta kertaa, että puhdistus käy vaivatta.

Puhdistusaineiden pH

Pesuaineen pH-arvosta riippuu, mihin ainetta kannattaa käyttää. Neutraalit (pH 7) ja emäksiset (pH >7) aineet tehoavat perinteiseen likaan, happamat (pH

Yleispuhdistukseen sopii neutraali tai lievästi emäksinen aine. Esimerkiksi astianpesuaine on oivallinen yleispuhdistusaine. Astianpesuaineella peset kätevästi myös ikkunat, uunin ja hellat sekä jääkaapin ja pakastimen. Laimenna puhdistusaineet veteen.

Järjestele tavaroitasi

Astioiden ja muiden asioiden säilyttäminen keittiön ja kylpyhuoneen tasoilla vaikeuttaa siivousta. Minimoi tasojen käyttö säilytystilana ja tee tavaroillesi tilaa asuntosi kaappeihin. Säilytä kylpyhuoneessa vain välttämättömät tarvikkeet, sillä siellä säilytystilaa on vähiten. Pidä tiskiallas tyhjänä astioista estääksesi ruoantähteitä tukkimasta viemäriä. Älä säilytä mitään liedellä hygienia- ja paloturvallisuussyistä.