Asumisohje

Asumisohjeesta löydät vinkkejä, ohjeita ja tietoa Kortepohjan ylioppilaskylässä asumisesta. Asumisohjeen lisäksi voit halutessasi tutustua myös Usein kysyttyihin kysymyksiin, jossa vastaamme JYY Asukaspalveluiden saamiin tyypillisimpiin kysymyksiin.

Vuokra- ja sopimusasiat

Asunnon vaihto

Asunnon vaihto Kortepohjan ylioppilaskylän sisällä:
Kortepohjan ylioppilaskylän asukkaana voit hakea asunnonvaihtoa täyttämällä asuntohakemuksen netissä. Valitse hakemukseesi asuntokohteiksi ne ylioppilaskylän asuintalot, joista haluat asuntoa hakea.  

Ylioppilaskylän asunnot:
- Kylän soluasuntojen tilanne vaihtelee vuoden ajan mukaan. Syksyisin huoneen vaihtaminen on yleensä haastavampaa kuin muina aikoina.
- Kylän uusimpien talojen (talojen FHJT) yksiöhakemukset sijoitetaan jonoon saapumisjärjestyksessä.
- Kylän vanhempien yksiötalojen (talojen C-E) asuntoja tarjotessa huomioidaan aina hakijan ikä ja opintojen aloitusvuosi. Pääsääntöisesti ylioppilaskylässä asuvan opiskelijan on mahdollista päästä talojen C-E yksiöön nopeammin kuin kylän ulkopuolelta muuttavan.
- Kaksioiden tai sitä isompien asuntojen hakemukset sijoitetaan jonoon saapumisjärjestyksessä, lapsiperheet erikseen huomioiden.

Ylioppilaskylän asukkaana siirtyminen asunnosta toiseen on maksutonta, jos asuntotyyppi vaihtuu (esim. vaihdat soluasunnosta yksiöön) tai mikäli vaihdon perusteena on perheen koon kasvu tai terveydelliset syyt. Muussa tapauksessa asunnon vaihtamisesta peritään siirtomaksu. Siirtomaksu tulee maksaa uuden vuokrasopimuksen ensimmäisen kuun vuokran yhteydessä.

Asunnonvaihdon ABC (koskien ylioppilaskylän sisällä tapahtuvaa vaihtoa):
- Toimita asuntohakemus (huomioi ylläluetellut jonotusajat).
- JYY Asukaspalvelut lähettää sinulle asuntotarjouksen sähköpostitse, kun toiveidesi mukainen asunto vapautuu. Kalenterikuukauden irtisanomisaika ei koske kylän sisällä asuntoa vaihtavia.
- JYY Asukaspalvelut tarkastaa aiemmin maksamasi vakuuden suuruuden uuden asuntotarjouksen yhteydessä. Jos vakuus on pysynyt samana (eikä siihen ole tullut korotusta asumisaikanasi), ei sinun tarvitse maksaa asunnon vaihdon yhteydessä uutta vakuutta, koska aikaisemmin maksamasi vakuus siirretään uudelle sopimukselle. Jos vakuussumma on noussut asuinaikanasi, saat asuntotarjouksen mukana laskun nykyisen ylioppilaskylän vakuuden ja maksamasi vakuuden välisestä erotuksesta.
- Voit hyväksyä asuntotarjouksen ottamalla yhteyttä JYY Asukaspalveluihin. Helpoiten hyväksyt asuntotarjouksen sähköpostitse (asunnot (AT) jyy.fi).
-Sinun tulee toimittaa JYY Asukaspalveluihin irtisanomislomake ns. vanhan asuntosi vuokrasopimuksesta. Sähköinen lomake löytyy tästä.
- Huomaa, että kaikki erääntyneet laskut (vuokrat, ym. mahdolliset laskut) tulee olla maksettuna ennen asunnon vaihtoa.
-Kun olet sopinut asunnon vaihtamisesta JYY Asukaspalveluiden kanssa, voit käydä allekirjoittamassa uuden vuokrasopimuksen toimistolla. Samalla saat uuden vuokralaskun. Huomaa, että jos asuntotyyppi ei vaihdu eli jos muutat esim. yksiöstä yksiöön tai soluhuoneesta toiseen soluhuoneeseen, asunnonvaihdosta peritään siirtomaksu, joka tulee maksettavaksi uuden vuokrasopimuksen ensimmäisen vuokran yhteydessä. Sinun tulee palauttaa "vanhan" asuntosi avaimet JYY Asukaspalveluihin vuokrasopimuksen viimeistä päivää seuraavana arkipäivänä kello 12.00 mennessä. Voit kysyä vuokrasopimusta allekirjoittaessa, onko mahdollista saada uuden asuntosi nykyisen asukkaan yhteystiedot, jotta pääset suunnittelemaan muuttoaikatauluasi.
- Lue huolellisesti läpi Muuttajan muistilista ennen asunnonvaihtoa.

Asunnon vaihto ylioppilaskylästä kohteeseen Vehkakuja 2:
Huomaathan, että voit ylioppilaskylän asukkaana hakea myös Vehkakuja 2:ssa sijaitseviin asuntoihin (JYY Asukaspalveluiden viereiset kolme punatiilistä rakennusta, joiden omistaja on Asunto Oy Jyväskylän JYY-Asunnot). Vaihtaessa asuntoa ylioppilaskylästä Vehkakujalle, ei peritä siirtomaksua, koska kyseessä on kaksi erillistä kohdetta. Vehkakujan hakemukset laitetaan jonoon saapumisjärjestyksessä. Huomioi, että ylioppilaskylään maksamaasi vakuutta ei voi siirtää Vehkakujalle, koska kyseessä on kaksi erillistä kohdetta. Saadessasi asuntotarjouksen Vehkakujalta, voit hyväksyä sen maksamalla vakuusmaksun. Toimita lisäksi irtisanomisilmoitus ylioppilaskylän vuokrasopimuksesta JYY Asukaspalveluihin. Ylioppilaskylän vakuuden palautamme tilillesi ylioppilaskylästä muuttosi jälkeen.

Sivun alkuun

Asumisoikeus

Kaikilla JYYn jäsenillä eli ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksaneilla on oikeus hakea asuntoa Kortepohjan ylioppilaskylästä. Asumisoikeus ylioppilaskylässä säilyy opintojen ajan edellyttäen voimassa olevaa JYYn jäsenyyttä (huomioi tämä esim. jos asut ylioppilaskylässä suorittaessasi asepalvelusta).

Vaikka JYYn jäsenyys on vapaaehtoinen esim. jatko-opiskelijoille, tulee jatko-opiskelijan maksaa JYYn jäsenmaksu asuessaan ylioppilaskylässä. Valmistumislukukauden jälkeen on vielä mahdollisuus asua sovitun siirtymäajan (6-12 kuukautta).

Sivun alkuun

Asumisoikeuden siirto (vaihto, armeija)

Voit siirtää asumisoikeuttasi ylioppilaskylässä ulkomailla tapahtuvan vaihdon tai työharjoittelun sekä asepalveluksen suorittamisen ajaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että muutat kylästä pois vaihdon/asepalveluksen alkaessa, mutta takaamme sinulle samantyyppisen asunnon kuin mistä olet lähtenyt ilmoittamanasi paluupäivänä. Vakuutta ei palauteta väliaikana.

Voit ilmoittaa asumisoikeuden siirrostasi palauttamalla Ilmoitus tilapäisestä muutosta -lomakkeen JYY Asukaspalveluihin. Muistathan, että lomakkeen liitteeksi tarvitsemme kopion vaihtoonlähtö- tai asepalvelusmääräystodistuksesta. 

Sivun alkuun

Välivuokraus

Asukkaiden on mahdollista vuokrata asuntoaan edelleen korkeintaan 12 kuukaudeksi kerrallaan. Välivuokrauksesta on ilmoitettava kirjallisesti JYY Asukaspalveluihin ennen välivuokrauksen alkamista. Päävuokralainen on JYYlle vastuussa MAKSUISTA ja ASUNNON KUNNOSTA myös välivuokrauksen ajan, siksi kannattaa huomioida tarkasti alla olevat ohjeet. Välivuokratessa soluhuonetta on vuokraukseen oltava kämppiksien suostumus (pyydä esim. kämppistäsi ilmoittamaan suostumuksensa Asukaspalveluihin tai liitä se kirjallisena Ilmoitus välivuokralaisesta -lomakkeeseen). Yksiöiden vuokraan lisätään 15 euron vesimaksu, mikäli asuntoon tehdään vuokrasopimus kahdelle hengelle.

Tee kirjallinen vuokrasopimus välivuokralaisen kanssa, koska välivuokralaisuudessa olet päävuokralaisena vastuussa asunnosta ja maksuista. Välivuokralaisen kanssa tehdyn vuokrasopimuksen tulee AINA olla MÄÄRÄAIKAINEN. Vuokraa voit pyytää maksimissaan kulloinkin voimassa olevan JYYn määrittelemän vuokran verran. Jos vuokraat asuntosi/huoneesi kalustettuna, voit vuokran lisäksi pyytää kuukausittaisen kalustemaksun. Välivuokralaisen kanssa tekemässä kirjallisessa vuokrasopimuksessa tulee pyytämäsi vuokra ja muut maksut olla eriteltyinä. Kalustemaksun tulee olla kohtuullinen (n. 10-20 euroa kuukaudessa). Valmiita vuokrasopimuspohjia saa esimerkiksi kirjakaupoista. Sinun kannattaa harkita tarkkaan kenelle välivuokraat asuntosi - valitse vain luotettava välivuokralainen. Kannattaa esim. tavata aina kasvokkain ennakkoon ja avaimet on syytä luovuttaa vasta siinä vaiheessa, kun kirjallisessa vuokrasopimuksessa on molempien sopijaosapuolien nimet. Suosittelemme, että pyydät vakuuden välivuokralaiseltasi, aivan kuten olet itsekin maksanut JYYlle vakuuden ennen vuokrasuhteen alkamista (esim. yhden kuun vuokra). Lain mukaan vakuus voidaan sopia sen vahingon varalle, että sopijaosapuoli ei täytä velvoitteitaan. On hyvä myös kierrättää vuokra oman tilin kautta: näin pystyt helposti seuraamaan, että välivuokralaisesi maksaa vuokransa ajallaan. Koska välivuokralaiset eivät kuulu JYYn tarjoaman kotivakuutuksen piiriin, kannattaa välivuokralaiselle ehdottomasti suositella kotivakuutuksen hankkimista.

Välivuokralaisuudesta ilmoittaminen JYY Asukaspalveluihin on ehdottoman tärkeää, koska ilman päävuokralaisen ilmoitusta ei välivuokralaiselle esimerkiksi luovuteta vara-avainta tai avata ovea, mikäli avain sattuisi katoamaan. Välivuokraus edellyttää, että päävuokralainen maksaa JYYn jäsenmaksun myös välivuokrauksen aikana. Toimita Ilmoitus välivuokralaisesta -lomake liitteineen JYY Asukaspalveluihin ennen vuokrasuhteen alkamista. Liitteeksi lomakkeeseen vaadimme kopion kirjallisesti välivuokralaisesi kanssa solmimastasi vuokrasopimuksesta. Lomake tulostettavissa tästä.

Sivun alkuun

Vakuusmaksu

Vakuusmaksu on maksettava asuntotarjouksessa ilmoitettuun eräpäivään mennessä. Vakuusmaksun suorittamisella varmistetaan asunnon vastaanottaminen. Maksamatta jättäminen katsotaan luopumiseksi asunnosta. Vakuusmaksu on asukkaan takuu siitä, että hän huolehtii velvollisuuksistaan ja hoitaa asuntoaan hyvin. Kortepohjan ylioppilaskylän vakuudet ovat 1.6.2017 alkaen 300 € (soluhuone, yksiö) ja 600 € (kaksio, kolmio, neliö).

Vakuusmaksun palautuksen edellytys on, että avaimet on palautettu JYY Asukaspalveluihin ajallaan, asunto on kunnossa ja kaikista velvollisuuksista huolehdittu. Vakuusmaksu palautetaan asukkaan ilmoittamalle tilille noin kahden kuukauden kuluttua vuokrasopimuksen päättymisestä. Vakuusmaksua ei voi käyttää viimeisen kuukauden vuokran maksuun.

Sivun alkuun

Maksut, vuokrat, maksuvaikeudet

Vuokraan sisältyvät vesi-, sähkö-, lämmitys- ja tietoverkkokustannukset sekä yleisten saunavuorojen että pesutupien käyttö. Lisäksi ylioppilaskylässä asuvat JYYn jäsenet kuuluvat peruskotivakuutuksen piiriin. Vuokran lisäksi erikseen on maksettava muun muassa mahdollisesta autopaikasta ja omasta viikottaisesta saunavuoroista. Jos yksiöön tehdään vuokrasopimus kahdelle hengelle, vuokraan lisätään 15 euron vesimaksu.

Jokainen vuokralainen on henkilökohtaisesti vastuussa vuokranmaksustaan. Vuokra on maksettava kunkin kuukauden 6. päivään mennessä. Jotta maksusuorituksesi kirjautuu oikein, käytä maksuja maksaessasi aina omaa viitenumeroasi. Asuntoihin jaetaan maksulomakkeet noin puolen vuoden välein vuokran ja mahdollisten muiden maksujen maksua varten. Jos olet hukannut maksulomakkeesi, pyydä JYY Asukaspalveluista uusi.

Maksamatta jääneestä laskusta, esimerkiksi vuokrasta, lähetetään asukkaalle aina maksumuistutus. Huhtikuusta 2014 alkaen Kortepohjan ylioppilaskylän vuokrien ja muiden maksujen maksuhuomautusten lähettämisestä on huolehtinut Visman DuettoGroup -palvelu. Tämä tarkoittaa asukkaan kannalta sitä, että jokaisesta maksuhuomautuksesta peritään 5 euron perintäkulu. Mikäli maksu jää asukkaalta edelleen suorittamatta, saatava siirtyy Duetto-perintään, ja maksuvaatimuksesta aiheutuvat perintälain mukaiset perintäkulut lisätään alkuperäiseen saatavaan.

Mikäli sinulla on ongelmia maksujen kanssa tai haluat kysyä lisätietoja, ota yhteyttä JYY Asukaspalveluihin.

Sivun alkuun

Irtisanominen

Jos haluat irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksesi, on se tehtävä kirjallisesti irtisanomisaikaa noudattaen. Kortepohjan ylioppilaskylän asukkaana voit käyttää sähköistä irtisanomislomaketta. Huomioithan, että vuokrasuhteen voi päättää vain kuukauden loppuun. Asuinhuoneiston vuokrauksesta säädetyn lain mukaan irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Esim. jos haluat vuokrasuhteesi päättyvän maaliskuun loppuun, irtisanomisilmoitus tulee antaa JYY Asukaspalveluille helmikuun viimeiseen päivään mennessä. Jos asunto on vuokrattu pariskunnalle, tulee molempien osapuolten tiedot ilmoittaa irtisanomisilmoituksessa. 

Vuokranmaksuvastuu siis säilyy irtisanomispäivää seuraavan kuukauden loppuun asti (esim. jos irtisanot vuokrasuhteesi helmikuun 12. päivä, niin maksat vuokraa vielä maaliskuusta). Muistathan, että viimeinen vuokra tulee olla maksettu ennen poismuuttoa. Irtisanomislomake löytyy täältä.

Sivun alkuun

Asuminen

Osoite

Ylioppilaskylän osoitteet muodostuvat seuraavasti:

Kadun nimi ja nro, talon kirjain (+ mahdollinen rappu), asunnon nro (+ mahdollinen soluhuoneen nro), postinumero ja -toimipaikka.

Talojen ABCDEFHJQRST katuosoite on Taitoniekantie 9.

Talojen KLMNOP katuosoite on Emännäntie 10.

Esimerkiksi: Taitoniekantie 9 C 203, 40740 Jyväskylä tai Emännäntie 10 M 607 / 1, 40740 Jyväskylä.

Sivun alkuun

Avaimet

Ylioppilaskylässä on käytössä erilaisia avaimia talosta riippuen. Pidä hyvä huoli avaimistasi ja vältä tekemästä niihin mitään merkintöjä. Avaimella pääset myös asukkaille tarkoitettuihin yhteistiloihin. Avain on henkilökohtainen, sitä on käytettävä vastuullisesti ja huolellisesti.

Yksiötaloissa B C D E käytetään ns. reikäkorttiavaimia. Postit jaetaan oviluukkuihin.

Taloissa F H J asunnon avaimena on magneettiraitakortti ja postilaatikoihin metalliavaimet.

Taloissa K L käytetään metalliavaimia. K-talossa posti jaetaan oviluukkuihin, L-talossa postilaatikoihin.

Taloissa M N O P käytössä on kaksi avainta: magneettiraitakorttiavain yleisten tilojen oviin ja asunnon ulko-oveen sekä metalliavain huoneen oveen. Postit jaetaan oviluukkuihin.

Taloissa Q R S magneettiraitakortit ovat asunnon avaimina ja huoneen metalliavain toimii myös postilaatikon avaimena.

Taloissa A T on käytössä lähiluettava korttiavain ja postilaatikoihin metalliavaimet.

Talojen A B C D E K L T asukkailla on asunnon avaimen lisäksi erillinen magneettiraitakortti pesutupiin. Muilla asukkailla asunnon avain käy pesutupien ja muiden yleisten tilojen oviin.

Ylioppilaskylän asukkailla on lisäksi käytössään erillinen etäluettava uuden sukupolven kyläavain Rentukan kuntosalia ja opiskelutilaa sekä A-talon saunaa varten. Myöhemmin uuden sukupolven kyläavaimen on tarkoitus korvata magneettiraitakortti, joka on tällä hetkellä käytössä ylioppilaskylän pesutuvissa. (A- ja T-talon asukkaat pääsevät kulkemaan A-talon saunaan ja Rentukan kuntosalille asuntonsa korttiavaimella.)

Magneettiraitakortit on uusittava noin kahden vuoden välein. Avainten uusimisesta ilmoitetaan noin kuukautta aikaisemmin talojen ilmoitustauluilla sekä nettisivuilla. Uuden sukupolven kyläavaimet on uusittava noin kolmen vuoden välein.

Vara-avainta saa lainaksi JYY Asukaspalveluista aukioloaikoina. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi avainta hakiessasi. B C D E talojen asunnoissa on 2 avainta per asunto, jos asukkaalla on molemmat korttiavaimet käytössä, ei JYY Asukaspalveluissa ole vara-avainta tarjolla (asukas voi tällöin tilata ovenavauksen huollon päivystysnumerosta).

JYY Asukaspalveluiden aukioloaikojen ulkopuolella ovien avauksista huolehtii JYY-Palvelut Oy arkisin klo 07-16 ja muina aikoina vartiointiliike KST. Ovenavauksen voit tilata päivystysnumerosta 014 607 500 vuorokauden ympäri. Ovenavaus on maksullista: arkisin klo 7.00 - 16.00 ovenavaus 20 €, muina aikoina 50 €. Ovenavaus laskutetaan asukkaalta jälkikäteen.

Sivun alkuun

Polkupyörät

Polkupyörien säilytyksen tulee tapahtua niille varatuilla alueilla. Lähes jokaisesta talosta löytyy polkupyörävarasto. Myös talojen seinustoilla on telineitä polkupyörien säilytystä varten. MNOP-talojen edustalle sijaitsee erillinen lukollinen pyöräkatos, jossa pyöriään voivat säilyttää MNOP-talojen asukkaiden lisäksi K- ja L-talojen asukkaat. POLKUPYÖRIÄ EI SAA missään tapauksessa SÄILYTTÄÄ KÄYTÄVILLÄ.

Sivun alkuun

Jätehuolto

Kortepohjan jätehuolto on hoidettu keskitetyillä jätteenkeräyspisteillä, joissa suurin osa jäteastioista on upotettuja syväkeräysastioita. Jätteet lajitellaan pisteessä seka-, bio-, lasi-, paperi-, pahvi- ja metallijätteeseen. Jätteenkeräyspisteitä löytyy H-talon vierestä, A- ja D-talojen välistä, K-talon päädystä ja L- ja O-talojen välistä.

Sivun alkuun

Kotivakuutus

Ylioppilaskylässä asuvana JYYn jäsenenä kuulut ylioppilaskylän tarjoaman peruskotivakuutuksen piirin. Lue lisää kotivakuutuksesta täältä.

Sivun alkuun

Kuntotarkastukset, huoneistokortti

Kun muutat sisään asuntoosi, tarkista asunnon kunto huolellisesti ja täytä sähköinen huoneistokortti. Saat linkin huoneistokortin täyttämistä varten sähköpostiisi. Tarkistamalla asuntosi sisään muuttaessasi huolehdit oikeusturvastasi, niin ettet joudu pois muuttaessasi vastuuseen asunnossa mahdollisesti jo olleista vioista.

JYY-Palvelut Oy:n laitosmiehet tarkastavat asuntosi sen jälkeen, kun olet poismuuton yhteydessä palauttanut asuntosi avaimet. Mikäli tarkastuksessa havaitaan vikoja, joista et ole itse sisäänmuuttosi yhteydessä ilmoittanut ja joiden ei voida katsoa johtuvan normaalin asumisen aiheuttamasta kulumisesta, vikojen korjauskulut laskutetaan sinulta. Asunto on siivottava huolellisesti poismuuttaessa. Soluasunnoissa jokaisen asukkaan poismuuton yhteydessä on siivottava myös yhteiset tilat. Mikäli siivous todetaan laiminlyödyksi, JYY-Palvelut Oy:n siivoojat siivoavat asunnon ja siivouskulut laskutetaan asukkaalta/asukkailta.

Sivun alkuun

Liikuntarajoitteiset asukkaat

Ylioppilaskylästä löytyy sekä yksiöitä että kaksioita liikuntarajoitteisille asukkaille. Liikkumista on helpotettu talojen ulko-ovissa, hississä, asuntojen sisäänkäynnissä ja kylpyhuoneessa. Kysy lisää asuntotyypeistä JYY Asukaspalveluista.

Sivun alkuun

 

Turvallisuus

Paloturvallisuus

Paloturvallisuuden ensimmäinen askel on jokaisesta asunnosta löytyvä palovaroitin (yksiötaloissa ABCDE on paloilmaisin, lisätietoja alla). Palovaroittimen toiminnasta asukas on vastuussa itse. Palovaroittimen patterin kuluessa loppuun asukkaan on ostettava uusi patteri. Mikäli palovaroitin on jostain syystä viallinen jo sisään muuttaessasi, ota yhteyttä JYY-Palvelut Oy:n huoltoon.

Yksiötaloissa ABCDE huoneissa ja käytävillä sijaitsee sähköisiä palonilmaisimia, jotka on yhdistetty hätäkeskukseen. Ilmaisimia ei saa avata eikä kastella vaan puhdistaa ainoastaan imuroimalla varovaisesti pinnalta. Asunnoissa olevat paloilmaisimet on yhdistetty suoraan aluehälytyskeskukseen. Myös päivystävä JYY-Palvelut Oy:n huolto saa automaatti-ilmoituksen hälytyksestä. Katossa olevaan paloilmaisimeen ei saa koskea, sillä esim. sen irrottaminen saa aikaan hälytyksen. Suihkuhuoneen vesihöyryjä ei saa päästää asuntoon, koska paloilmaisin saattaa reagoida myös kosteuteen.

Paloturvallisuuden kannalta olennaista on, että KÄYTÄVÄT OVAT TYHJIÄ JA VAPAITA KULKUESTEISTÄ SEKÄ PALOKUORMASTA. Tämä tarkoittaa käytännössä, että käytävillä ei saa säilyttää mitään ylimääräistä kuten huonekaluja tai polkupyöriä.

Porrashuoneiden ja varaportaiden ovet tulee pitää suljettuna, sillä mahdollisen palon sattuessa ne estävät tehokkaasti tulen leviämistä. Jos näet avoimia ovia, voit käydä sulkemassa ne itse.

Tutustu asuintalosi poistumisteihin ja pelastussuunnitelmaan!

Sivun alkuun

Pelastussuunnitelma

Hätänumero 112. Alta löydät pelastussuunnitelmat taloittain lajiteltuina. Asuntalosi linkkiä klikkaamalla pääset lukemaan huoltokirjasta löytyvän talokohtaisen pelastussuunnitelman.
Taitoniekantie 9, 40740 Jyväskylä:
B-talo
C-talo
D-talo
E-talo
F-talo
H-talo
J-talo
Q-talo
R-talo
S-talo
T-talo
Emännäntie 10, 40740 Jyväskylä:
K-talo
L-talo
M-talo
N-talo
O-talo
P-talo

 

Sivun alkuun

Häiriöt

Kerrostalossa asuminen vaatii yhteisiä pelisääntöjä ja suvaitsevaisuutta. Ylioppilaskylässä noudatetaan yleistä järjestyslakia. Kukaan asukas ei saa käyttäytymisellään tai muulla tavoin tarpeettomasti häiritä toisten asumisviihtyvyyttä.

Naapureille on suotava ehdoton yörauha klo 23 – 07 välisenä aikana. Asukas vastaa lakien ja säännösten noudattamisesta myös vieraidensa osalta niin asunnossa kuin yhteisissä tiloissakin.

Jos koet naapurisi elämäntavan häiritsevän toistuvasti asumistasi, pyri ensin puhumaan asiasta asianomaisen kanssa. Voihan olla, että asianomainen ei ole tiennyt aiheuttavansa häiriötä. Ota yhteys huollon päivystysnumeroon (puh. 014 607 500), mikäli häiriö jatkuu tai toistuu, jotta sen lähde ja määrä voidaan todentaa. Huollon päivystysnumeroon soittaessa puhelu ohjautuu palvelukeskukseen, joka kutsuu tarvittaessa paikalle vartiointiliikkeen. Vartiointiliike voi huomauttaa asukkaalle häiriöstä tai kutsua harkintansa mukaan poliisit paikalle. JYY laskuttaa vartiointiliikkeen käynnistä asunnon asukasta/asukkaita, josta törkeä häiriö on kantautunut naapurustoon. Häiriökäyntilasku on 120 €.

Häiriön ollessa vakavaa (esim. väkivallan uhka, päihteet) turvaudu heti suoraan poliisiin apuun, jotta tilanne saadaan rauhoitettua pikaisesti. Yleinen järjestyksenvalvonta kuuluu viime kädessä viranomaisille ja tarvittaessa jokaisella on oikeus kutsua poliisi apuun. Poliisin hätänumero on 112. Kutsuttuasi poliisin ilmoita aina asiasta myös huoltoon, jotta huoltoyhtiöön jää tieto poliisin käyntiä vaatineesta vakavasta häiriöstä. Poliisi ei ilmoita mahdollisista käynneistään vuokranantajalle, joten on tärkeää, että ilmoitat poliisille soittamisesta myös jälkikäteen JYY Asukaspalveluihin.

Toistuvasta häiriöstä voi tehdä kirjallisen, vapaamuotoisen valituksen asukastoimistoon. Valituksessa tulee olla mainittuna huoneistonumero ja itse häiriö kuvailtuna mahdollisimman tarkasti (häiriön luonne, ajankohta ja toistuvuus, onko paikalle kutsuttu poliisia tai kiinteistönhuoltoa, jne). Valitusta ei voi tehdä nimettömänä, vaan siitä tulee ilmetä valituksen tekijän yhteystiedot, jotka jäävät JYY Asukaspalveluiden tietoon. Valitukset käsitellään tapauskohtaisesti ja vuokranantaja toimii asuinhuoneiston vuokrauksesta säädetyn lain mukaisesti. Vuokranantaja voi lähettää kirjallisen huomautuksen tai varoituksen häiriöstä vain siinä tapauksessa, että huoltoyhtiö on käynyt paikalla toteamassa asian. Häiriön aiheuttaneella on oikeus vastineeseen, jotta molempien osapuolien kanta tulee selville. Nimettöminä tulleita valituksia ei käsitellä.

Sivun alkuun

Hiljaisuusaika

Ylioppilaskylässä vallitsee hiljaisuus kello 23 – 07. Ylioppilaskylän asukkaiden tulee noudattaa hiljaisuussääntöä ja valtakunnallista järjestyslakia. Hiljaisuusaikana on vältettävä naapureita häiritsevää asumistapaa, kuten musiikin kuuntelua suurella volyymilla. Hiljaisuus koskee myös ulkoalueita. Juhliessa tai kutsuessa ystäviä muuten vain kylään huomioi kämppäkaverisi ja naapurisi. Suo muille asukkaille opiskelu- ja nukkumisrauha. Asukas vastaa sääntöjen noudattamisesta myös vieraidensa osalta niin asunnossa kuin yhteisissä tiloissakin.

Sivun alkuun

Järjestysmääräykset

Kortepohjan ylioppilaskylän vuokralaisena sinun tulee noudattaa Kortepohjan ylioppilaskylän järjestysmääräyksiä. Asukasneuvoston laatimien järjestysmääräysten tarkoituksena on lisätä niin yleistä viihtyisyyttä kuin turvallisuuttakin. Toivomme sinun perehtyvän järjestysmääräyksiin ja pitävän huolen, että myös vieraasi noudattavat niitä.

Sivun alkuun

Yhteiset tilat

Pesutuvat

Pesutupia löytyy taloista B E F H L N P R. Jokaisessa pesutuvassa on useampia koneita. Pesukoneiden käyttö on maksutonta. Pesutupien ovet sulkeutuvat klo 21.00. Varattavia pyykkitupia löytyy taloista B L N P R. Näiden lisäksi taloissa E F H on ilman varausta toimiva pyykkitupa. L- ja F-talojen pyykkituvissa on kummassakin yksi hajusteettomassa käytössä oleva pyykkikone. Pesukoneiden käyttäminen on ylioppilaskylässä maksutonta.

Kortepohjan ylioppilaskylän pyykkituvat varataan nykyään sähköisestä varausjärjestelmästä, johon pääset kirjautumaan omilla tunnuksillasi. Voit varata pyykkituvan itsellesi enimmillään viideksi tunniksi viikossa.

Talojen B C D E K L T asukkailla on erillinen magneettikorttiavain pesutupiin. Muilla asukkailla asunnon avain käy pesutupiin.

Sivun alkuun

Saunavuorot

Ylioppilaskylässä saunat lämpiävät joka päivä. Yleisiä saunavuoroja on tarjolla sekä naisille että miehille eri puolilla kylää. Yleisten saunavuorojen lisäksi voi asukas varata itselleen myös viikottaisen saunavuoro. Yleiset saunavuorot ja yleisten saunojen sijainnit voit tarkastaa tästä

Saunavuoron voi varata itselleen verkkosivujen Sähköinen asiointi -osiosta. Vuoroja on varattavissa taloista F H K L Q S T (F- ja H-talon vuorot vain F-, H- ja J-talojen asukkaille, T-talon vuorot vain T-talon asukkaille). Oma saunavuoromaksu suoritetaan kuukausittain vuokranmaksun yhteydessä.

Sivun alkuun

Varastokopit

Ylioppilaskylän taloissa on erilaisia käytäntöjä varastokoppien suhteen. Lisäksi ylioppilaskylässä on joitakin pienvarastoja (kooltaan 3,5-8 neliötä) esim. vaihtoonlähtijöitä varten G- ja T-rakennuksissa. Varastotilojen käytävillä ei saa säilyttää tavaroita.

B-, C-, D- ja E-talojen varastokopit sijaitsevat talojen kellarikerroksissa. Asukas voi ottaa minkä tahansa vapaana olevan kopin käyttöön omalla lukollaan. Kopit ovat pieniä, ne eivät ole huonekorkuisia. Koppinumeroista ei tarvitse pitää kiinni, asukas voi ottaa käyttöönsä myös muun kuin oman asuntonsa numerolla merkatun kopin.

F-, H-, J- ja T-talojen asuntokohtaisten varastokoppien lukkopantti on 1.2.2018 alkaen 60 €. Varastokopin avaimet voi noutaa JYY Asukaspalvelusta panttimaksua vastaan. Pantin voi maksaa joko käteisellä tai kortilla. F-talon kopeista suurin osa sijaitsee viereisessä G-huoltorakennuksessa, minkä lisäksi muutama koppi on F-talon B-rapun yläkerrassa. H- ja J-talon asukkaiden kopit sijaitsevat H-talon C-rapussa, R-talon kellarikerroksessa ja D-talon ullakolla. F-, H- ja J-talojen soluhuoneissa asuville asukkaille on omat kopit.

K-, L- ja Q-taloissa asuntokohtaiset varastokopit sijaitsevat talojen alimmissa kerroksissa. Asukas voi ottaa oman asuntonsa numerolla merkatun kopin käyttöönsä omalla lukollaan.

M-, N-, O- ja P-taloissa ei ole varastokoppeja tällä hetkellä.

R- ja S-talojen asuntokohtaiset varastokopit sijaitsevat talojen ullakkokerroksessa. Varastojen lukkopantti on 1.2.2018 alkaen 60 €. R- ja S-taloissa lukkopantti ei kokonaan korvaa avaimen katoamisesta johtuvaa lukon ja avainten uudelleensarjoittamista. Varastokopin avaimet voi noutaa JYY Asukaspalvelusta panttimaksua vastaan. Pantin voi maksaa joko käteisellä tai kortilla. Kopit eivät ole soluhuonekohtaisia, vaan asuntokohtaisia.

G-rakennuksessa ja T-talossa on lisäksi erikseen vuokrattavia pienvarastoja esim. vaihtoonlähtijöitä varten. Varastokoppien koot vaihtelevat 3,5 neliöstä 8 neliöön. Vuokra-aika sovitaan tapauskohtaisesti siten, että vuokra-aika on aina täysi kalenterikuukausi. Pienvarastoista löydät lisätietoja tästä

Sivun alkuun

Autot, parkkialueet, pysäköintilupa

Pysäköinti ylioppilaskylässä on sallittua vain merkityillä paikoitusalueilla ja voimassa olevalla pysäköintiluvalla.

Asukkaat voivat varata itselleen henkilökohtaisen, maksullisen pysäköintipaikan. Pysäköintipaikkoja on neljää eri tyyppiä. Kaikki ovat eri hintaisia.

Taitoniekantien puolella ja parkkikannella sijaitsevat paikat (tarkista paikan sijainti tästä kartasta): 

 • numeroitu kylmäpaikka, 8 € / kk
 • numeroitu kylmäpaikka katoksella (=parkkikannen alla), 12 € / kk
 • lämpötolppapaikka, 10 € / kk
 • lämpötolppapaikka katokselle (=parkkikannen alla,) 20 € / kk
Emännäntien parkkialueella sijaitsevat paikat:
 • Lämpötolppapaikka, 10 € / kk
 • Vieraspysäköinti
 • Pysäköinti asukaspysäköintiluvalla
Muutamia lämpötolppapaikkoja sijaitsee myös Rentukan takana ja F-talon sivulla.

Autopaikan hakeminen osoitteessa varaus.jyy.fi:
 • asukas voi hakea autopaikkaa sähköisen varausjärjestelmän kautta
 • asukas voi hakea minkälaista / minkähintaista autopaikkaa haluaa
 • autopaikkajonoja on neljä: numeroitu kylmäpaikka, numeroitu kylmäpaikka katoksella, lämpötolppapaikka ja lämpötolppapaikka katoksella
 • asukas voi halutessaan hakea kaikenlaisia paikkoja tai vain yhdentyyppistä (esim. lämpötolppapaikkaa katoksella)
 • jos asukas on jo hakenut autopaikkaa aiemmin, mutta haluaa hakea myös katoksen alla sijaitsevia paikkoja, tulee hänen hakea niitä nyt erikseen varausjärjestelmän kautta

Kaikki paikoitusalueet vaativat PYSÄKÖINTILUVAN, joka on voimassa vain luvassa määritellyllä alueella. Asukkaan tulee noudattaa luvassa ilmoitettua käyttötarkoitusta. Lupa on voimassa aina yhden kalenterivuoden ja sen voi noutaa JYY Asukaspalveluista. Pysäköintiluvilla estetään ympäröivien taloyhtiöiden laiton pysäköinti ylioppilaskylässä ja selkeytetään sitä, kuka asukas voi pysäköidä millekin paikalle.

Ylioppilaskylän asukkaiden lämpötolppapaikat ja numeroidut kylmäpaikat ovat maksullisia. Parkkipaikkojen varaaminen ja jonottaminen tapahtuu sähköisen varausjärjestelmän kautta. Näet varausjärjestelmästä, millä sijalla olet pysäköintipaikkajonolla, millaisia paikkoja on varattavissa ja mitä ne maksavat. Saat tarjouksen uudesta paikasta sähköpostiisi. Voit hallinnoida pysäköintipaikkaasi, esimerkiksi irtisanoa sen, ollessasi kirjautuneena sähköiseen varausjärjestelmään omilla tunnuksillasi. 

 Pysäköinninvalvonta Ylioppilaskylässä

Pysäköintiä ylioppilaskylän alueella valvoo yksityinen yritys MKM Park Service Oy. Pysäköintilupa on sijoitettava autoon näkyvälle paikalle tuulilasin sisäpuolelle niin, että se on ulkoapäin luettavissa. Mahdolliset reklamaatiot tulee osoittaa suoraan MKM Park Service Oy:lle. Annettua valvontamaksua ei peruta, jos lupa esitetään jälkikäteen. 

Vieraspysäköinti

Kortepohjan ylioppilaskylän vieraspaikat, joille asukkaat voivat ohjata vieraansa, sijaitsevat ostoskeskuksen yhteydessä Emännäntien puoleisella paikoitusalueella. Paikat on merkitty liikennemerkillä.

Taitoniekantien parkkikentän ja parkkikannen pysäköintipaikat, jotka ovat kaikki asukkaiden varattavissa henkilökohtaiseen käyttöönsä maksua vastaan, ovat käytössä 15.8.2016 alkaen paikan varanneille Kortepohjan ylioppilaskylän asukkaille. Samaan aikaan päättyy ylioppilaskylän sisällä sijaitsevien väliaikaisten pysäköintipaikkojen käyttö. 

Sivun alkuun

Harrastustilat, kerhohuoneet, grilli

Kortepohjan asukkaat voivat vuokrata pientä korvausta vastaan erilaisia harrastus- ja kerhotiloja, pyöränhuoltotilaa ja grilliä. Lisätiedot harrastustilojen ja grillin varaamisesta, hinnoista ja käyttöehdoista löydät tämän linkin takaa. Suurin vapaa-ajantila, Lillukka, sijaitsee kylän keskusaukiolla ravintola Rentukan alakerrassa. Lillukan varaamisesta saat lisää tietoa täältä. 

Sivun alkuun 

Lämpötolppa-autopaikkaa tai numeroitua kylmäpaikkaa voi hakea sähköisen varausjärjestelmän kautta. Lämpötolppapaikat ja numeroidut kylmäpaikat ovat maksullisia. Haku tapahtuu sähköisen varausjärjestelmän kautta.

Tarpeettomasta lämpötolppapaikasta tai numeroidusta kylmä paikasta voi luopua sähköisen varausjärjestelmän kautta.

 

Viat

Miten kytken tietokoneeni Internetiin?

Ylioppilaskylän luotettavan kiinteän verkkoyhteyden käyttöönotosta löydät yksityiskohtaiset ohjeet tästä linkistä.

Lyhyesti kerrottuna, Ylioppilaskylän asuntovuokraan sisältyy yliopiston tarjoama kiinteä Funet-laajakaistayhteys Kortex-tietoverkon kautta. Kukin asukas voi käyttää kiinteää verkkoa yhdellä laitteella, joka voi olla vaikkapa kannettava tietokone, pöytäkone tai WLAN-reititin. Voit siis jakaa asuntosi kiinteän verkkoyhteyden langattomaksi hankkimalla itsellesi oman WLAN-reitittimen.

Verkkoa käyttääksesi tarvitset oman verkkokaapelin, jonka tulee olla standardia RJ-45 CAT 5 tai CAT 6. Et tarvitse modeemia. Yhdistä kaapeli käyttämääsi laitteeseen, esimerkiksi tietokoneen lan-porttiin, ja kiinnitä toinen pää asuntosi seinäkoskettimeen. Huomioi, että asuntosi seinäkoskettimista tai verkkopistorasioista vain toinen on yhdistetty verkkoon! Käynnistäessäsi nettiselaimen pääset Kortex-verkon rekisteröintisivulle. Täytä lomakkeeseen vaaditut tiedot. Rekisteröinnin käsitteleminen vie noin 24 tuntia. Tänä aikana pääset nettiin D-talon pohjakerroksen ryhmätyötilassa ja Kortepohjan kirjastolla sekä esimerkiksi yliopiston kampusalueella. Joissakin ylioppilaskylän yhteisissä tiloissa, kuten lukuhuone Sopukassa, tilaussaunoilla, Rentukassa ja Lillukassa on asukkaille tarjolla langaton Internet-yhteys.

Sivun alkuun

Vikailmoitus, korjausta vaativat viat asunnossa tai yleisissä tiloissa

Mikäli havaitset asunnossasi tai yleisissä tiloissa vikoja, tee vikailmoitus suoraan huoltoyhtiö JYY-Palvelut Oy:lle. Kätevimmin vikailmoituksen teet netissä, katso lisätietoja tästä

Jos vika vaatii välittömiä toimenpiteitä (esim. vesivuodot), soita JYY-Palvelut Oy:n päivystysnumeroon 014 607 500.

Sivun alkuun