Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät koostetun listan kysymyksiä, joihin törmäämme JYY Asukaspalveluissa usein.

UKK:n lisäksi kannattaa tutustua Asumisohjeeseen, josta löytyy lisää vinkkejä ja ohjeita Ylioppilaskylässä asumiseen.

Asuntoni tuntuu kylmältä, mitä voin tehdä?

Ylioppilaskylän asunnot lämpenevät kaukolämmöllä. Asunnoissa on kiinteät vesikiertoiset lämpöpatterit, joiden termostaatit reagoivat ympäröivän ilman lämpötilaan. Asukkaan tulee huolehtia siitä, että ilma pääsee vapaasti kiertämään patterin ympärillä, ja etteivät esimerkiksi huonekalut tai ikkunaverhot peitä termostaattia tai lämpöpatteria. Asukkaan ei tule huolestua, vaikka patteri ei kosketettaessa tuntuisikaan lämpimältä. Lämpöä säätelevä termostaatti toimii tällöin oikein, ja pyytää lämpöä vain sen verran, kuin ympäröivän ilman lämmittäminen 21 asteeseen tarvitsee.

Asuntojen sisälämpötila huoneen keskeltä mitattuna on noin 21 celsiusastetta. Ikkunoiden, tuuletusaukkojen ja lämpöpatterin lähellä, missä ilma on jatkuvassa liikkeessä, ilma saattaa paikallisesti tuntua viileämmältä. Jos työpisteesi sijaitsee tällaisessa kohdassa, kannattaa varsinkin talvella huomioida alhaisempi sisälämpötila pukeutumisessa. Mieti myös, voisitko sijoittaa huonekalut asunnossasi jotenkin toisin.

Jotta ilmanvaihto asunnossasi toimisi oikein, huolehdi siitä, että ikkunan yläpuolella olevista ilmanottoluukuista ainakin toinen on auki. Mikäli molemmat luukut ovat suljettuina, ilmanvaihto asunnossasi toimii väärin. Tällöin korvausilma tulee asuntoosi ikkunan karmien välistä, mikä pilaa ikkunan tiivisteet ja tuntuu asunnossasi kylmänä viimana. WC:n poistoilmaventtiilin tulee samoin olla auki, jotta käytetty ilma pääsee ulos asunnostasi oikein. Jos poistoilmaventtiili tukitaan, loppuu ilmanvaihto asunnossasi kokonaan, ja asuntosi muuttuu tunkkaiseksi.

Jos kuitenkin kylmyyden tunne vaivaa asunnossasi jatkuvasti, voit pyytää huoltoa tarkistamaan asunnon lämpötilan. Kiinteistönhuolto käy tarkistamassa tilanteen asunnossasi ja ryhtyy tarvittaessa jatkotoimenpiteisiin. Toisinaan esimerkiksi lämpöpatteriin kerääntyy ilmaa, minkä vuoksi patteri ei lämpene, jolloin laitosmies ilmaa patterin. Myös ikkunantiivisteet voivat olla vanhat ja kuivuneet, jolloin laitosmies voi vaihtaa ne uusiin.

 

Asuntotarjouksen mukana tuli vakuusmaksulomake. Mitä vakuusmaksu tarkoittaa?

Vakuusmaksu on asukkaan takuu siitä, että hän huolehtii velvollisuuksistaan ja hoitaa asuntoaan hyvin. Maksamalla vakuuden asuntotarjouksessa ilmoitettuun eräpäivään mennessä sitoudut ottamaan asunnon vastaan tarjouksessa olleesta päivämäärästä alkaen. Mikäli hakijan pyynnöstä ei solmitakaan vuokrasopimusta, vakuudesta veloitetaan 100 euroa järjestely- ja hallintokuluja. Mikäli vuokrasopimus on jo allekirjoitettu, irtisanomisaika on kalenterikuukausi. Vakuus palautetaan ilmoittamallesi tilille vuokrasuhteen päättymisen jälkeen, mikäli olet huolehtinut kaikista velvollisuuksistasi eikä asunnon kunnossa tai loppusiivouksessa ei ole tapahtunut laiminlyöntiä. Vakuusmaksua ei voi käyttää viimeiseen vuokraan.

 

Kuinka maksan vuokran?

Vuokra sisältää sähkön, veden ja lämmityksen lisäksi Internetin, yleiset saunavuorot ja pesutupien käytön. Yksiöiden vuokraan lisätään 15 euron vesimaksu, mikäli asuntoon tehdään vuokrasopimus kahdelle hengelle, myös sitä seuraavista asukkaista vesimaksukorotus 15 € / hlö / kk (koskee 1.10.2012 tai sitä myöhemmin solmittuja vuokrasopimuksia). Jokainen vuokralainen on henkilökohtaisesti vastuussa vuokranmaksustaan. Vuokra on maksettava kunkin kuukauden 6. päivään mennessä vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä saadulla tai asunnon postilokeroon jaetulla henkilökohtaisella vuokranmaksulomakkeella. Jos muutat uuteen asuntoosi myöhemmin, pyydäthän vuokranmaksulomakkeesi sähköpostitse, jotta voit maksaa vuokrasi ajallaan. Jotta maksusuorituksesi kirjautuu oikein, käytä aina omaa henkilökohtaista viitenumeroa. Viite nopeuttaa maksun käsittelyä ja ehkäisee virheitä. Tarkista maksun yhteydessä, että maksamasi summa ja eräpäivä ovat oikein. Jos olet hukannut maksulomakkeesi, pyydä asukastoimistosta uusi. Pariskunnat vastaavat asuntonsa vuokrasta yhteisvastuullisesti. Jos toinen muuttaa asunnosta pois, on yhteinen sopimus irtisanottava. Vuokravastuu jatkuu vuokrasopimuksen päättymiseen asti. Jos sinulla on tilapäisiä maksuvaikeuksia erääntyvän vuokran hoitamisessa, ota yhteyttä asukastoimistoon sopiaksesi maksusuunnitelmasta. Maksuvaikeuksissa tarkista myös oikeutesi Kelan asumislisään / asumistukeen ja selvitä sosiaalitoimelta mahdollisuutesi toimeentulotukeen.

Maksamatta jääneestä laskusta, esimerkiksi vuokrasta, lähetetään asukkaalle aina maksumuistutus. Huhtikuusta 2014 alkaen Kortepohjan ylioppilaskylän vuokrien ja muiden maksujen maksuhuomautusten lähettämisestä on huolehtinut Visman DuettoGroup -palvelu. Tämä tarkoittaa asukkaan kannalta sitä, että jokaisesta maksuhuomautuksesta peritään 5 euron perintäkulu. Mikäli maksu jää asukkaalta edelleen suorittamatta, saatava siirtyy Duetto-perintään, ja maksuvaatimuksesta aiheutuvat perintälain mukaiset perintäkulut lisätään alkuperäiseen saatavaan.

 

Miksi ilmoittamaani vikaa ei ole korjattu heti?

Huoltoyhtiö JYY-Palvelut Oy hoitaa vikailmoitukset tärkeysjärjestyksen mukaisesti. Asumista ja elämistä haittaavat viat ovat tärkeysjärjestyksessä ensimmäisinä korjattavia, muut viat korjataan mahdollisimman pian. Asukkaan tulee olla suoraan yhteydessä huoltoon halutessaan tiedustella vikailmoitusten käsittelyaikoja. Huoltoyhtiön yhteystietoihin pääset tästä.

 

Millainen digiboksi yo-kylässä käy?

C-tyypin digiboksi eli kaapeliverkkoon sopiva. Kaapeli-TV -palvelut ylioppilaskylään toimittaa Elisa. (Ongelmia digiboksin virittämisessä? Jos kanavien virittäminen ei onnistu eikä signaalia löydy: palauta ensiksi digiboksin tehdasasetukset, minkä jälkeen voit virittää kanavat normaalisti. Tarkemmat ohjeet löydät laitteesi käyttöohjeesta.)

 

Voinko vaihtaa asuntoa ylioppilaskylän sisällä?

Asunnon vaihtaminen ylioppilaskylän sisällä on tietenkin mahdollista. Jos asut ylioppilaskylässä ja haluat vaihtaa toiseen asuntoon kylän sisällä, täytä asuntohakemus netissä ilmoittaaksesi, millaiseen asuntoon haluaisit vaihtaa. Ylioppilaskylän asukkaana siirtyminen asunnosta toiseen on maksutonta, jos asuntotyyppi vaihtuu (esim. vaihdat soluasunnosta yksiöön) tai mikäli vaihdon perusteena on perheen koon kasvu tai terveydelliset syyt. Muussa tapauksessa asunnon vaihtamisesta peritään 55 euron siirtomaksu.

Asuntotoiveesi määrittelee kuinka pian asunnonvaihto on mahdollista. Soluhuoneen vaihtaminen käy yleensä nopeallakin aikataululla. Vanhempien yksiötalojen eli B-, C-, D- ja E-talojen kohdalla myös hakijan ikä ja opintojen aloitusvuosi vaikuttavat siihen, kuinka pian asunnonvaihto onnistuu. Vanhempien talojen yksiö on sitä helpompi saada, mitä pidemmällä opinnoissasi olet. Suosituimpiin yksiöihin eli kylän uusien talojen yksiöihin (A, F, H, J, T) jonotusaika on keskimäärin 10-12 kuukautta (poikkeuksena kylän uusin talo T, josta asuntoa joutuu jonottamaan reilusti yli vuoden). Kaksioiden ja kolmioiden jonotusaika vaihtelee suuresti.

Huomaathan, että voit ylioppilaskylän asukkaana hakea myös Vehkakuja 2:ssa sijaitseviin asuntoihin (JYY Asukaspalveluiden viereiset kolme punatiilistä rakennusta, joiden omistaja on Asunto Oy Jyväskylän JYY-Asunnot). Vaihtaessa asuntoa ylioppilaskylästä Vehkakujalle, ei peritä siirtomaksua, koska kyseessä on kaksi erillistä kohdetta. Vehkakujan hakemukset laitetaan jonoon saapumisjärjestyksessä ja jonotusaika yksiöihin on noin 10-12 kuukautta. Vehkakujan kaksioihin on mahdollista vaihtaa nopeastikin.

Lisätietoa asunnonvaihtamisesta löydät Asumisohjeesta kohdasta Asunnon vaihto.

 

Miten kytken tietokoneeni Internetiin?

Ylioppilaskylän asuntovuokraan sisältyy yliopiston tarjoama kiinteä Funet-laajakaistayhteys Kortex-taloverkon kautta. Kortepohjan kiinteän verkkoyhteyden käyttöönottoon löydät yksityiskohtaiset ohjeet tästä linkistä.  

Kukin asukas voi käyttää kiinteää verkkoa yhdellä laitteella, joka voi olla vaikkapa kannettava tietokone, pöytäkone tai WLAN-reititin. Voit siis jakaa asuntosi kiinteän verkkoyhteyden langattomaksi hankkimalla itsellesi oman WLAN-reitittimen! Joissakin ylioppilaskylän yhteisissä tiloissa, kuten tilaussaunoilla, Rentukassa ja Lillukassa on asukkaille tarjolla langaton Internet-yhteys. Asunnoissa ei ole langatonta verkkoa.

Verkkoa käyttääksesi tarvitset oman verkkokaapelin mallia RJ-45 CAT 5 tai CAT 6. Et tarvitse modeemia!

 

Mitä tehdä, jos Internet-yhteyteni ei toimi?

Siinä harvinaisessa tilanteessa, että tietokoneesi ei saisi Internet-yhteyttä, katso ensin ohjeet Internet-verkon käyttöönottoon täältä.

Elleivät ongelmat ratkea, voit pyytää apua verkkoyhteysongelmiisi lähettämällä vikailmoituksen verkkolomakkeella osoitteessa http://it.kortepohja.fi/.

Ottaessasi yhteyttä it-tukeen kuvaile verkkoyhteysongelma mahdollisimman tarkasti. Muista mainita omat yhteystietosi (myös talokirjain ja asuntonumero). Mainitse viestissäsi:

  • milloin ongelma ilmeni ensimmäisen kerran
  • tietokoneesi merkki ja malli
  • käyttöjärjestelmäsi nimi ja versio (esim. Windows 10, Mac OS X Yosemite)
  • onko tietokoneesi suoraan kiinni seinässä kaapelilla vai onko käytössäsi reititin, jolla jaat verkon useammalle laitteelle

JYY Asukaspalveluiden tai JYY-Palvelut kiinteistönhuollon henkilökunta eivät osaa vastata Internetin käyttöä koskeviin kysymyksiin, vaan nettikysymyksissä sinun tulee ottaa yhteyttä it-tukeen.

 

Mitä tehdä, jos unohdan avaimen asuntoon sisälle?

Asukas voi lainata vara-avainta JYY Asukaspalveluista (paitsi B-E talojen asukkaat, joilla on 2 avainta vakituisesti käytössään). Ovenavausta toimistoaikojen ulkopuolella voit pyytää soittamalla huollon päivystysnumeroon 014 607500. JYY-Palvelut Oy hoitaa ovenavauksia Kortepohjan ylioppilaskylässä arkisin klo 07-16 välisenä aikana, muulloin ovenavauksia hoitaa vartiointiliike KST (vartijan saapuminen ylioppilaskylään kestää 15–30 minuuttia). JYY laskuttaa ovenavauksen asukkaalta jälkikäteen. 1.6.2018 alkaen ovenavauksen hinta on arkisin klo 07-16 20 €, muina aikoina 50 €.

 

Miten haen Kelan asumistukea?

Kortepohjan ylioppilaskylä on opiskelija-asuntola ja opiskelija-asukkaana voit hakea asumiseen tukea Kelalta. Lisätietoja saat Kelalta, www.kela.fi.

 

Miten nopeasti pääsen vaihtamaan soluasunnosta yksiöön?

Kortepohjan ylioppilaskylän asukkaana pääset vaihtamaan asuntoa solusta yksiöön todennäköisesti ennen toisen opiskeluvuoden alkamista. Asuntotilanne saattaa vaihdella hiukan vuosittain, mutta vaihtoa yksiöön pääsemme yleensä tarjoamaan soluasukkaille loppukeväästä alkaen. Osa asunnonvaihdoista tapahtuu jo siis kevään ja kesän aikana. Jos haaveilet asunnon vaihtamisesta, muista täyttää asuntohakemus nettisivuillamme.

 

Miten saapuminen ja muutto ylioppilaskylään käytännössä onnistuu?

Vuokrasopimus allekirjoitetaan JYY Asukaspalveluissa. Avaimen saat JYY Asukaspalveluista viimeistään vuokrasuhteen alkamiskuukauden ensimmäisenä arkipäivänä klo 12 jälkeen. Mikäli et pääse itse noutamaan avainta toimiston aukioloaikoina, voi ystäväsi noutaa sen puolestasi, kunhan olet ilmoittanut asiasta etukäteen toimistoon. Muista tuolloin tulla allekirjoittamaan vuokrasopimus seuraavien arkipäivien aikana. Lue myös huolellisesti läpi nettisivuiltamme löytyvä Uuden asukkaan muistilista ennen muuttoasi.

 

Miten voin irtisanoa vuokrasopimukseni?

Sinua sitoo kalenterikuukauden irtisanomisaika. Vuokrasuhteen voi päättää vain kuukauden loppuun. Irtisanominen on aina tehtävä kirjallisesti, toisin sanoen irtisanomista ei voi tehdä puhelimitse, myöskään sähköposti ei ole hyväksyttyvä tapa. Suosittelemme käyttämään sähköistä irtisanomislomakettamme - se on vaivaton ja helppo tapa. Vaihtoehtoisesti voit tietysti halutessasi toimittaa kirjallisen, allekirjoitetun lomakkeen JYY Asukaspalveluihin (siinä tapauksessa ole tarkkana, että lomake on toimitettu irtisanomisaikaa noudattaen JYY Asukaspalveluihin). Sinulla on vuokranmaksuvastuu irtisanomispäivää seuraavan kuukauden loppuun asti (esim. jos irtisanot asunnon huhtikuun 20. päivä, niin maksat vuokraa vielä toukokuun loppuun). Kortepohjan ylioppilaskylän asukkaan voit käyttää sähköistä irtisanomislomaketta, jos haluat irtisanoa vuokrasopimuksesi. Sähköinen irtisanomislomake löytyy täältä.

 

Olen lähdössä vaihtoon. Mitä vaihtoehtoja minulla on asunnon suhteen?

Ylioppilaskylän asukkaana voit vaihtoonlähtiessä irtisanoa vuokrasopimuksesi normaalikäytäntöä noudattaen ja halutessasi hakea asuntoa uudestaan vaihdosta palattuasi.

Toinen vaihtoehto on tehdä tilapäinen muuttoilmoitus. Jos teet tilapäisen muuttoilmoituksen, muutat nykyisestä asunnostasi pois vaihdon alkaessa ja vaihdon päätyttyä saat varmasti asunnon ylioppilaskylästä. Takaamme sinulle ilmoittamanasi paluupäivänä samantyyppisen asunnon kuin missä asuit ennen vaihtojaksoasi. Vakuutta ei palauteta väliaikana. Tilapäinen muuttoilmoitus on tulostettavissa Lomakkeet-kohdasta. Huomioi, että jos luovut asunnostasi vaihdon ajaksi, tulee sinun luopua myös mahdollisesta varastokopistasi. Ylioppilaskylässä on erikseen vuokrattavia pienvarastoja esim. juuri vaihtoonlähtijöille. Pienvarastoista lisätietoa luettavissa tästä.

Moni vaihtoonlähtijä myös välivuokraa asuntonsa vaihdon ajaksi. Jos nykyinen asuntosi on mieluinen etkä halua luopua siitä, sinun kannattaa välivuokrata se. Voit vuokrata asuntosi edelleen 12 kuukaudeksi kerrallaan. Muistathan, että päävuokralaisena olet vastuussa maksuista ja asunnon kunnosta myös välivuokrauksen ajan. Sinun tulee tehdä kirjallinen vuokrasopimus välivuokralaisen kanssa. Avainten vaihdon, ym. käytännön asiat hoidat itse välivuokralaisen kanssa. Ilmoita välivuokralaisuudesta JYY Asukaspalveluihin aina kirjallisesti. Välivuokralainen saa omat tunnukset sähköiseen varausjärjestelmään, jolloin hän voi varata autopaikan, pesutupavuoron, ym. järjestelmän kautta. Esim. jos lähdet kesätöihin toiselle paikkakunnalle ja haluat välivuokrata asuntosi, pätevät samat välivuokrausohjeet myös siihen. Lue lisätietoja Asumisohjeestamme kohdasta Välivuokraus.

 

Onko asunnossa pesukoneliitäntää?

Taloissa FKLQRS sekä osassa HJT asunnoissa on myös pesukoneliitäntä. A-talon yksiöissä (lukuunottamatta 16,5 - 18 neliöisiä asuntoja) on pesukoneliitäntä. Taloista BEFHLNPRT löytyvät pesutuvat, joissa on useita koneita. T-talon pesutupa on vain kyseisen talon asukkaille.

 

Onko ylioppilaskylässä kotivakuutusta?

On. Kaikki ylioppilaskylässä asuvat JYYn jäsenet kuuluvat kotivakuutuksen piiriin (HUOM! välivuokralaiset eivät kuulu JYYn tarjoaman kotivakuutuksen piirin). Lue lisää kotivakuutuksesta asumisohjeesta.

 

Viihtyisää asumista - itselle ja muille.

Viihdy kotonasi, mutta huomioi kämppäkaverisi ja naapurisi. Ylioppilaskylässä naapurisi ovat lähellä, joten suvaitsevaisuus ja ymmärrys auttavat pitkälle. Valtakunnallinen järjestyslaki ja muut säännöt on tarkoitettu noudatettaviksi yhteistyön sujumiseksi ja opiskelurauhan varmistamiseksi. Jos naapurisi häiritsee sinua toistuvasti hiljaisuusaikaan klo 23 - 07 välillä, katso lisäohjeita Asumisohjeesta kohdasta Häiriöt.